Bodemverontreiniging

 

Voedselproductie is een belangrijk onderdeel van de moderne samenleving. Bodemverontreiniging is een groot probleem in Nederland. Zij zorgt voor een constante voedselvoorziening en schept daarbij werkgelegenheid. Vandaag zijn er meer dan 7 miljard mensen op aarde, en dat aantal zal naar verwachting stijgen tot meer dan 10 miljard tegen het midden van de volgende eeuw. De vraag naar voedsel zal dus alleen maar mee blijven groeien. Maar voor deze groei is meer landbouwgrond nodig, waardoor sommige boeren zich tot de bodem wenden als hun primaire voedingsbron voor gewassen. In veel opzichten zijn bodems perfecte groeiomgevingen, omdat zij alle noodzakelijke elementen leveren die planten nodig hebben: een bron van vocht door regen, vochtigheid door luchtstroom, en voedingsstoffen uit organisch materiaal zoals afgebroken wortels en rottende materie. Bovendien zijn de meeste bodems niet te zuur of te alkalisch, waardoor ze ideaal zijn voor de meeste soorten planten. Helaas hangt aan dit potentieel een prijskaartje wat betreft het behoud van een optimale bodemkwaliteit. Naarmate natuurlijke oorzaken of menselijke activiteiten de structuur van de bodem verstoren of nieuwe verontreinigingen in de bodem introduceren, heeft dit ook een negatieve invloed op de groei en de opbrengst van planten, en stijgen de kosten doordat de onderhoudskosten na verloop van tijd toenemen. Voor meer informatie over deze kwestie en waarom u vandaag nog actie moet ondernemen om uw bodem gezond en ongerept te houden…

Bodemverontreiniging: wat gebeurt er?

Zodra een bodemgebied verontreinigd is, wordt het een broedplaats voor ziekteverwekkers en kunnen ziekteverwekkers zich verspreiden naar nabijgelegen planten en dieren. Zodra een ziekteverwekker in een nieuwe omgeving is geïntroduceerd, kan hij zich snel verspreiden onder andere planten en dieren, wat leidt tot aanzienlijke schade en verlies van levens. Bij de mens bijvoorbeeld leiden pathogenen die in verband worden gebracht met bodemverontreiniging tot in de bodem voorkomende plantenpathogenen, zoals die welke verantwoordelijk zijn voor ernstige ziekten bij tomaten, aardappelen en andere gewassen. In de veeteelt zijn door bodemverontreiniging veroorzaakte ziekteverwekkers verantwoordelijk voor ziekten als mond- en klauwzeer, varkenspest en vogelgriep. Bodemverontreiniging blijft natuurlijk niet beperkt tot dieren en planten. Ook de menselijke gezondheid kan erdoor worden aangetast. Door bodemverontreiniging veroorzaakte ziekteverwekkers kunnen via verontreinigde grond, water of voedsel in het menselijk lichaam terechtkomen. Eenmaal in het lichaam kunnen deze ziekteverwekkers ernstige en chronische gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder levensbedreigende ziekten.

Waarom zorgen maken over bodemverontreiniging?

In een perfecte wereld zouden we ons eigen voedsel kunnen verbouwen zonder ons zorgen te maken over de kwaliteit van de bodem. Helaas is dat niet mogelijk. De bodem is de belangrijkste factor die de kwaliteit en productiviteit van gewassen beïnvloedt, en hij kan worden beschadigd of verloren gaan door onjuiste landbouwpraktijken, teelt en oogst. Zwaar gebruik van meststoffen en bestrijdingsmiddelen en onjuiste bewatering en oogst kunnen bijvoorbeeld leiden tot beschadiging of verlies van de bodemstructuur. De fijne bodemdeeltjes die voedingsstoffen en water vasthouden, kunnen samenklonteren, afbreken en wegspoelen, wat schadelijk is voor gewassen en uiteindelijk gevolgen heeft voor mensen doordat er minder voedsel beschikbaar is. Naast de bodemkwaliteit is de bodem ook een belangrijke factor bij de productie van water. Grond die door erosie is beschadigd of die door erosie te veel water heeft verloren, kan niet langer water opnemen en vasthouden, waardoor de vruchtbaarheid van de bodem wordt aangetast en uiteindelijk de gewassen worden beïnvloed.

Bodemverontreiniging en risicofactoren

De risico's van bodemverontreiniging kunnen aanzienlijk zijn en de kwaliteit van het voedsel en zelfs de volksgezondheid aantasten. In de meeste gevallen kan bodemverontreiniging worden voorkomen door zorgvuldige planning en toepassing van beste beheerpraktijken (BMP's). Wanneer de bodem verontreinigd is, kan het echter veel tijd kosten om het probleem vast te stellen en de nodige veranderingen aan te brengen om de situatie te verhelpen. Als de bodemverontreiniging blijft bestaan, kan dit leiden tot aanzienlijke schade voor mens en milieu.

De eerste stap om het risico van bodemverontreiniging te verminderen is inzicht te krijgen in de risico's van de verschillende soorten verontreinigende stoffen en in de verschillende soorten bodemverontreiniging. Deze informatie kan landbouwers en andere landbouwproducenten helpen bij het plannen van hun activiteiten om de risico's van verontreiniging te verminderen en de kwaliteit van hun bodem te verbeteren, waardoor de productiviteit van hun activiteiten toeneemt.

Samenvatting

Bodemverontreiniging is een van de belangrijkste problemen voor de duurzaamheid van de voedselproductie. Dit gebeurt wanneer verontreinigende stoffen, zoals ziekteverwekkers, zware metalen, pesticiden of grond van slechte kwaliteit, in de bodem terechtkomen. Eenmaal in de bodem kunnen deze verontreinigingen zich verspreiden naar nabijgelegen planten en dieren, waardoor aanzienlijke schade aan het milieu en de menselijke gezondheid wordt toegebracht. Dit kan gebeuren bij elk type landbouwbedrijf, zoals de teelt van groenten, fruit en andere soorten producten.